Tri velike promjene do kojih dolazi kada izbacite bijeli kruh

Kruh je mnogima omiljena namirnica bez koje ne mogu zamisliti obrok. Ta ugljikohidratna bomba dolazi u mnogo različitih oblika, od kojih su neki štetni za naš organizam dok drugi zaslužuju samo riječi pohvale.

Saznajte što se događa sa našim organizmom kada iz prehrane u potpunosti izbacimo bijeli kruh.

1. Izgubit ćete višak kilograma izazvane vodom

Kruh je prepun ugljikohidrata, a naglo izbacivanje hidrata iz prehrane na tijelu se primjećuje gotovo trenutno, u vidu gubitka kilograma.

Nije riječ o instant mršavljenju već o gubitku vode koja se skuplja u tijelu. Tijelo skladišti ugljikohidrate u obliku glikogena, mliječne kiseline koja sakuplja vodu. Svaki gram ugljikohidrata zadržan u organizmu zadržava i veže tri do četiri puta više vode od svoje težine.

2. Nećete više stalno biti gladni

Prerađeni ugljikohidrati, kojih je bijeli kruh prepun, u organizmu prouzrokuju nagli porast šećera u krvi koji potom vrlo brzo pada. Ove promjene mozgu šalju nejasne signale koji povećavaju osjećaj gladi i želju za hranom, zbog čega se debljamo.

To ne znači da iz prehrane morate u potpunosti izbaciti kruh, već da prazne kalorije i bijeli kruh zamijenite kruhovima napravljenim od cijelih zrna žitarica koje reguliraju i održavaju normalnu razinu šećera u krvi.

3. Imat ćete više energije i bolju probavu

Za razliku od integralnog ili crnog, bijeli kruh ne sadrži vlakna koja su potrebna za normalan rad crijeva i probavu. Takva hrana uzrokuje zatvor i probleme sa probavom. Nakon što izbacite bijeli kruh iz menija i u svakodnevnu ishranu uvrstite cijelovite žitarice, probava je lakša i normalnija.

Ugljikohidrati su hrana i gorivo za mozak. Ako je gorivo kvalitetno, mozak radi normalno, bez smetnji, ali ako hrana za mozak nije zdrava, tijelo reagira negativno pa se javlja osjećaj malaksalosti i umora.

Izvor: Glazba.hr