Stakleni krov koji proizvodi električnu energiju

Ovaj revolucionarni stakleni krov proizvela je švedska tvrka SolarTech.

Naime, ovaj stakleni krov nalik standardnom crijepu može proizvoditi električnu energiju. Umjesto opeke izgleda da nas u budućnosti čekaju krovovi izrađeni od stakla.

Ove staklene ploče dizajnirane su tako da koriste i kao visokokvalitetne i izdržljive crijepne ploče i da omoguće što je više moguće svjetla. Solarne ćelije su postavljene ispod ploča, zaštićene su od vjetra i lošeg vremena, pa tako dobijete instalaciju koja je potpuno integrirana u kuću.

Jedna od mogućnosti ove tehnologije je da ispod staklenih crijepova bude postavljeno crno platno koje povećava apsorbciju sunčevog zračenja, a zatim sustav „SolTech Energy“ zagrijava zrak koji se nalazi u zračnim đepovima ispod ovih crijepova. Topal zrak se koristi za zagrijavanje vode koja je preko akumulatora povezana sa sa sustavom grijanja kuće.

Druga mogućnost je da ispod ovih staklenih crijepova cirkulira voda koja se zatim koristi za zagrijavanje cijelog objekta. Ovakav sustav može biti povezan na već postojeći sustav za grijanje objekta čime se ostvaruje znatna ušteda.

Treća opcija je da u ovakvom sustavu budu instalirane solarne ćelije koje će pretvarati sunčevu energiju u električnu energiju. Ovakav sustav najsličniji je solarnim panelima.