Predstavljanje projekta Meeting Point Sopot

13. lipnja 2017. održana je promocija projekta Meeting Point Sopot koji govori o Sopotskoj kulturi.

MEETING POINT SOPOT

Poučne ploče o sopotskoj kulturi

Projekt Meeting Point Sopot kojim su na poznatu šetnicu od Kanovaca do Sopota postavljene edukativne ploče koje govore o sopotskoj kulturi. Projekt je financiran i odobren od strane Ministarstva turizma a realiziran je partnerskim odnosom Srednje strukovne i Drvodjelske škole u Vinkovcima.

Ministarstvo turizma je objavilo Javni poziv srednjim strukovnim i umjetničkim školama za jačanje kompetencija strukovnih zanimanja kroz izradu projekata za turizam. Natječaj je objavljen u veljači, a rok za slanje prijava  je bio do 10. ožujka.

31. ožujka je donesena odluka o odabiru projekata te je Ministarstvo turizma odabralo 15 projekata, između ostalih i naš. Vrlo smo ponosni što su prepoznali našu ideju.

Bespovratne potpore dodijeljene su projektima koji promoviraju novi turistički proizvod za jačanje ukupne konkurentnosti destinacije u kojoj se škola nalazi, temeljen na povezivanju javnog, civilnog, privatnog sektora i znanosti, pozitivnim učincima u zaštiti okoliša i uključivanju strateški definiranih posebnih oblika turizma.

Sopot je omiljeno izletište Vinkovčana i lokalitet vrhunskog potencijala, a ime je dobio po kulturi koja je bila razvijena na području najstarijeg europskog grada, još iz vremena neolitika.

Projekt Meeting Point Sopot podrazumijeva izradu poučne staze duž već postojeće pješačko biciklističke staze koja se proteže cijelim svojim putem uz rijeku Bosut. Na taj način smo dodatno povezali izletište Sopot sa gradom, a Vinkovčanima i njihovim posjetiteljima ponudili dodatni sadržaj na samoj šetnici.

Kao podvrstu kulturnog turizma, želja nam je razvijati povijesni turizam, ali na način da sadržaji na poučnim pločama budu lako razumljivi svima. Također, dio terenske nastave (iz primjerice povijesti, geografije, prirode i društva) bi se mogao održavati na ovoj sopotskoj stazi te bi privukli i segmente turističkog tržišta koji inače nisu skloni putovanjima – djecu i mladež. Sa postojećem turističkom infrastrukturom, tri hostela u samom gradu koji nude smještaj po povoljnim cijenama i pet hotela različitih kategorija, projekt Meeting Point Sopot je itekako realno postavljen prema ciljanim segmentima tržišta: učenici, zaljubljenici u kulturu i povijest, poslovni gosti.

Ideja je bila da učenici Srednje strukovne škole Vinkovci, zanimanje turistička gimnazija i turističko-hotelijerski komercijalist, prikupe građu o sopotskoj kulturi, izrade brošure o poučnoj stazi i promoviraju Meeting Point Sopot kao novi turistički proizvod, a učenici Drvodjelsko tehničke škole, zanimanje drvodjelski tehničar i drvodjelski tehničar dizajner, izrade table.

Možemo reći kako smo uspješno iskoristili dva postojeća resursa – pješačko-biciklističku šetnicu i bogato povijesno naslijeđe. Povijesno nasljeđe daje destinaciji autentičnost, odnosno zbog njenih je  specifičnih karakteristika čini prepoznatljivom te joj omogućava diverzifikaciju na turističkom tržištu i mogućnost stvaranja određene konkurentske prednosti u odnosu na druge destinacije.

Ovim projektom smo željeli pokazati kako je povijesno naslijeđe vrlo značajan aspekt ponude grada Vinkovaca, u koji bi kontinuirano trebalo ulagati i plasirati na tržište kao jedinstveni proizvod. Promatrano s pozicije grada u današnjem vremenu povijesni turizam ima ogroman potencijal za budućnost.