Otkriveno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca

U vukovarskoj Županijskoj ulici danas je svečano otkriveno spomen obilježje za 97 poginulih i nestalih policajaca u Domovinskom ratu tijekom agresije na Hrvatsku i grad Vukovar. Spomenik se nalazi točno na mjestu nekadašnje, u ratu srušene, Policijske uprave Vukovar.

Na spomenik su uklesana imena svih 97 poginulih policajaca: 61 iz Policijske uprave vukovarsko-srijemske, 15 iz Policijske uprave varaždinske, 11 iz Policijske uprave međimurske, šestorice iz Policijske uprave brodsko-posavske i četvorice iz Antiterorističke jedinice Lučko.

Vijence su ispred spomenika položile obitelji poginulih i nestalih policajaca, a zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su: izaslanik predsjednice RH umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Stevo Culej i izaslanik predsjednika Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i mnogi drugi.

Prije otkrivanja spomen obilježja u Hrvatskom domu Vukovar održan je komemorativni skup sjećanja.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je kazao kako su naši policajci predugih sto dana, sve od Borova Sela pa sve do pada Vukovara, bili ovdje srcem, dušom i tijelom, uz svakog Vukovarca, braneći svaku ulicu, svaku kuću, svaki kutak grada heroja.

“Mladiće, potpuno predane svom životnom, policijskom pozivu, zatekla je velikosrpska agresija. U samim počecima, obavljali su redovite policijske zadaće. No, kada je Vukovar počeo gorjeti – kao i u mnogim drugim, ratnim vihorom pogođenim mjestima novonastale neovisne hrvatske države – i ovdje su prvi stali na branike domovine”, kazao je.

“Naši heroji, policijski službenici, postali su branitelji i hvatali se u koštac s nepreglednim spektrom najkompliciranijih zadataka. Osim toga, brinuli su o prehrani stanovništva, osiguravajući ponajprije hranu za sve one koji su živote nastavili u mraku i vlazi podruma diljem razorenog, gorućeg grada. Pomagali su djeci, pomagali su ranjenima, pomagali su bolnici, spašavali su živote sve do prvih crta bojišnice “, rekao je ministar Davor Božinović i dodao kako su utvrđivali identitet poginulih, vodeći pritom veliku brigu da se svakoj stradaloj osobi pokaže zasluženo dostojanstvo.

Ministar je dodao kako uloga i zasluga hrvatske policije u Domovinskom ratu neće ostati zaboravljena.

U Domovinskom ratu poginuo je 761 pripadnik Ministarstva unutarnjih poslova, više od 3600 ih je ranjeno, dok se njih 27 još vode kao nestali i zatočeni.

Izvor: policija vukovarsko-srijemska / foto: MUP