Kampanja protiv korištenja mobitela u prometu!

Subota, 21. listopad je Dan bez mobitela u prometu i datum kad će se i ubuduće organizirati kampanje prevencije i borbe protiv korištenja mobitela u prometu jer je to jedan od čestih uzročnika prometnih nesreća i stradanja.

U Hrvatskoj 91 posto vozača koristi mobitel za vrijeme vožnje, 33 posto biciklista s mobitelom pedalira, a 50 posto pješaka je na mobitelu dok prelaze prometnicu.

Istraživanja razine distrakcije za vrijeme korištenja mobitela u vožnji govore da je vjerojatnost nesreće povećana devet puta i da vozač koji telefonira ima smanjenu pažnju kao da je pod utjecajem alkohola odjedan promil u krvi. Samo čitanje poruke s mobitela oduzima najmanje pet sekundi potpune pažnje vozača za koje je vrijeme automobil bez nadzora 70 metara u brzini od 60 kilometra za sat.

Svečanost proglašenja Nacionalnog dana bez mobitela u prometu počinje na Cvjetnom trgu od 10.45 sati  Prisustvovat će visoki dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Grada Zagreba, Ravnateljstva policije, Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj i mnogi drugi predstavnici institucija koji se bave unaprjeđenjem područja.

U 11.30 kreće povorka uzvanika s transparentima s porukama kampanje ‘Potrubi za Dan bez mobitela u prometu!’, ‘Niti jedan poziv nije vrijedan tvog života!’  prema raskrižju Masarykova – Preradovićeva i tu se zadržavaju desetak minuta s porukama na transparentima prema građanima u prometu

Zaštitno lice kampanje je glumac i komičar Mario Petreković koji u video spotovima kroz uloge vozača, biciklista i pješaka dočarava kako niti jedan razgovor koji vodimo dok smo u prometu nije toliko važan niti vrijedan da svoj i tuđi život dovedemo u opasnost.

Za kampanju je napravljena i mobilna aplikaciju koja prima pozive, evidentira ih, te pozivateljima SMS-om javlja kako je korisnik mobitela upravo za volanom i da će im poziv biti uzvraćen. Za to vrijeme korisnik mobitela nije ometan zvukovima poziva.

Izvor: Prvi.hr, Marina Vraneković