ANKETA – Vinkovčani, jeste li za uvođenje eura?

Iako nije određen točan datum Vlada je rekla svoje – euro stiže u Hrvatsku, a premijer Plenković je obasuo javnost sa hrpom argumenata zašto je sada pravo vrijeme za uvođenje eura i što ćemo sve time dobiti. Martina Dalić je najavila da je sad “dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni”.

“Vlada s HNB-om procjenjuje da je dobar trenutak za pokretanje postupka pristupanja eurozoni, što je srednjoročni cilj, to se ne može učiniti u kratkom roku, preko noći. HNB je izradio analizu troškova i koristi od pristupanja eurozoni i krajem mjeseca započet će javna rasprava o tom pitanju”, izjavila je Martina Dalić u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada”.

Pa što znači uvođenje eura Hrvatima? Navedimo sada pozitivne strane…

Dakle, kuna odlazi u prošlost i nema više provizije u mjenjačnicama, nema kredita s valutnom klauzulom i nema straha od divljanja rata kredita kao što se to do sada događalo. Turisti će biti sretni jer plaćaju u poznatoj valuti i neće morati mijenjati novac kako bi plaćali u kunama.

A negativne strane su…

Poskupljenje svega. Svi strahuju od ovog scenarija, iako statistike u sličnim zemljama pokazuju da su cijene minimalno porasle, no i minimalno je u našim uvjetima puno jer prosječni građani žive na rubu gladi. Srednja klasa je nestala, ili imaš puno ili nemaš ništa, pa svaka lipa (ili eurocent) gore dodatni je udar na ionako poderan džep građana.

Kako to izgleda u stvarnosti? Vaša plaća je pretvorena u euro točno kakva je bila, no neke cijene se zaokružuju, pa recimo kruh od 7 kuna neće biti 92 centa nego 1 euro.

U komentarima ispod slobodno iznesite vaše mišljenje na ovu temu.

Jeste li za uvođenje eura?
 • Ne 83%, 141 glas
  141 glas 83%
  141 glas - 83% od svih anketiranih
 • Da 14%, 23 glasa
  23 glasa 14%
  23 glasa - 14% od svih anketiranih
 • Ne znam, nisam dovoljno upućen/a 3%, 5 glasova
  5 glasova 3%
  5 glasova - 3% od svih anketiranih
Ukupno glasova: 169
9. studenoga 2017. - 4. prosinca 2017.
Anketa je zatvorena

Više o euru i eurozoni pročitajte na Wikipediji.