31. svibnja je Svjetski dan nepušenja

31. svibnja obilježava se Svjetski dan multiple skleroze i Svjetski dan nepušenja. O pušenju kao globalnom javnozdravstvenom problemu govori činjenica da svake godine od posljedica te ovisnosti umire čak 6 milijuna ljudi.

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja na poticaj Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 1987. godine.

Prema podacima za Hrvatsku 35,4% stanovništva između 15. i 64. godine puši cigarete, dok godišnje od posljedica pušenja umire oko 9000 osoba. Hrvatska je po smrtnosti od raka pluća druga u Europi, a puši svaki peti učenik 1. razreda srednje škole.

Među nepušačima njih 20-ak posto izloženo je duhanskom dimu u svom domu, a najizloženiji su mladi između 15 i 24 godine.

O opasnoisti pušenja govori i činjenica da se godišnje na troškove liječenja posljedica pušenja potroši oko 1,5 milijardi kuna.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe zdravstvene rizike vezane uz uporabu duhana i zagovara učinkovite politike u smanjenju konzumacije duhana.

U Hrvatskoj se u borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života svojom ulogom i programom ističe Škola nepušenja koju provodi Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“. Škola nepušenja primjenjuje psihoterapijsko-edukativni model odvikavanja od pušenja.

Prestanak pušenja je značajan doprinos zdravlju za sve osobe, a osobito sve one s bilo kakvim zdravstvenim tegobama.

Izvor: Petra Martinović, prvi.hr