10 zlatnih pravila za mršavljenje

Da ne iste upali u začarani krug iscrpljujućih dijeta i jo-jo efekta, sa kojim se svi kilogrami vrate, a trud bude uzaludan, navodimo devet pravila u vezi sa mršavljenjem koje savjetuju mnogi nutricionisti.

Topite višak kilograma polako. Ako izgubite više od jednog kilograma tjedno, to znači da ste osim vode i masnoće izgubili i mišićno tkivo, a to trebate izbjegavati.

Ukinite šećer, ali ne i masti. Uravnotežen unos masti, koji je potreban za dobro zdravlje, doprinjet će osjećanju sitosti. Nedostatak, s druge strane, uzrokuje umor, glad i loše raspoloženje.

Uvijek jedite doručak. Ukoliko tijelo napunite energijom od ranog jutra, nećete doživljavati krize tijekom dana.

Jedite redovno. Možete imati i pet, šest manjih obroka dnevno, ali je važno da oni budu zdravi, lagani i uravnoteženi.

Ne zaboravite na proteine. Konzumiranje optimalne količine proteina držat će pod kontrolom razinu šećera u krvi.

Ravnoteža u ishrani. Mnoštvo dijeta zasnovano je na konzumaciji samo jedne vrste hrane, što nužno vodi do neravnoteže u organizmu. Najbolje dijete uključuju sve oblike namirnica.

Ne brojite kalorije. Nauka i praksa su potvrdile da brojanje kalorija jednostavno ne doprinosi kvalitetnoj kontroli težine. Iako kalorijski ‘mršav’, posni kolačić uz kavu s mlijekom dugoročno može napraviti više štete nego koristi.

Počnite sa fizičkim aktivnostima. Promišljene dijete obavezno podvlače značaj pojačane fizičke aktivnosti. Bez nje nema zdravog, pa tako ni kvalitetnog mršavljenja.

Zaobilazite fast food. Nikako ne konzumirajte industrijski obrađenu hranu jer najčešće sadrži kemijske dodatke koje ne biste željeli unositi u tijelo.

Pijte puno tekućine. Stručnjaci nas gotovo svakodnevno upozoravaju na to da ne zaboravimo popiti svojih osam čaša vode na dan, a ako se bavimo tjelesnom aktivnošću, čak i više. Voda će i očistiti organizam iznutra, a stručnjaci savjetuju da, kada osjetite glad, popijete čašu vode i pričekate s jelom nekih desetak minuta.